Fedme er stigende i Danmark

Fedme er en kompleks sygdom, der involverer en for stor mængde kropsfedt. Fedme er ikke kun en kosmetisk bekymring. Det er et medicinsk problem, der øger din risiko for andre sygdomme og helbredsproblemer, såsom hjertesygdomme, diabetes, forhøjet blodtryk og visse kræftformer.

Der er mange grunde til, at nogle mennesker har svært ved at undgå overvægt. Normalt skyldes fedme en kombination af arvelige faktorer, kombineret med miljøet og personlige kost- og træningsvalg.

Den gode nyhed er, at selv et beskedent vægttab kan forbedre eller forebygge sundhedsproblemerne forbundet med fedme. Kostændringer, øget fysisk aktivitet og adfærdsændringer kan hjælpe dig med at tabe dig. Receptpligtig medicin og vægttabsprocedurer er yderligere muligheder for behandling af fedme.

Symptomer

Fedme diagnosticeres, når dit kropsmasseindeks (BMI) er 30 eller højere. For at bestemme dit kropsmasseindeks skal du dividere din vægt i pund med din højde i tommer i anden kvadrat og gange med 703. Eller dividere din vægt i kilogram med din højde i meter i anden.

BMI Vægt status
Under 18,5 Undervægtig
18,5-24,9 Normal
25,0-29,9 Overvægtig
30,0 og højere Fedme

For de fleste mennesker giver BMI et rimeligt skøn over kropsfedt. Men BMI måler ikke direkte kropsfedt, så nogle mennesker, såsom muskuløse atleter, kan have et BMI i fedmekategorien, selvom de ikke har overskydende kropsfedt.

Årsager

Selvom der er genetiske, adfærdsmæssige, metaboliske og hormonelle påvirkninger på kropsvægten, opstår fedme, når du indtager flere kalorier, end du forbrænder gennem træning og normale daglige aktiviteter. Din krop gemmer disse overskydende kalorier som fedt.

De fleste danskeres kostvaner er for høje i kalorier — ofte fra fastfood og kalorierige drikkevarer. Mennesker med fedme spiser måske flere kalorier, før de føler sig mætte, føler sig sultne tidligere eller spiser mere på grund af stress eller angst.

Risikofaktorer

Fedme skyldes normalt en kombination af årsager og medvirkende faktorer:

  • Hjertesygdomme og srokes
  • Type 2 diabetes
  • Visse kræftformer
  • Gynokologiske og seksuelle problemer som impotens
  • Højt blodtryk

Familiearv og påvirkninger

De gener, du arver fra dine forældre, kan påvirke mængden af kropsfedt, du opbevarer, og hvor fedtet er fordelt. Genetik kan også spille en rolle i, hvor effektivt din krop omdanner mad til energi, hvordan din krop regulerer din appetit, og hvordan din krop forbrænder kalorier under træning.

Fedme har en tendens til at køre i familier. Det er ikke kun på grund af de gener, de deler. Familiemedlemmer har også en tendens til at dele lignende spise- og aktivitetsvaner.

Livsstilsvalg

Usund kost. En kost, der er høj i kalorier, mangler frugt og grøntsager, fuld af fastfood og fyldt med kaloriefyldte drikkevarer og overdimensionerede portioner bidrager til vægtøgning.
Flydende kalorier. Folk kan drikke mange kalorier uden at føle sig mæt, især kalorier fra alkohol. Andre højkalorie drikkevarer, såsom sukkerholdige læskedrikke, kan bidrage til betydelig vægtøgning.

Inaktivitet. Hvis du har en stillesiddende livsstil, kan du nemt indtage flere kalorier hver dag, end du forbrænder gennem træning og rutinemæssige daglige aktiviteter. At se på computer-, tablet- og telefonskærme er en stillesiddende aktivitet. Antallet af timer, du bruger foran en skærm, er i høj grad forbundet med vægtøgning.

Komplikationer

Mennesker med fedme er mere tilbøjelige til at udvikle en række potentielt alvorlige sundhedsproblemer, herunder:

Hjertesygdomme og slagtilfælde. Fedme gør dig mere tilbøjelig til at have forhøjet blodtryk og unormale kolesterolniveauer, som er risikofaktorer for hjertesygdomme og slagtilfælde.

Type 2 diabetes. Fedme kan påvirke den måde, din krop bruger insulin til at kontrollere blodsukkerniveauet. Dette øger din risiko for insulinresistens og diabetes.

Visse kræftformer. Fedme kan øge din risiko for kræft i livmoderen, livmoderhalsen, endometrium, æggestokke, bryst, tyktarm, endetarm, spiserør, lever, galdeblære, bugspytkirtel, nyrer og prostata.

Fordøjelsesproblemer. Fedme øger sandsynligheden for, at du udvikler halsbrand, galdeblæresygdomme og leverproblemer.

Gynækologiske og seksuelle problemer. Fedme kan forårsage infertilitet og uregelmæssig menstruation hos kvinder. Fedme kan også forårsage erektil dysfunktion hos mænd.

Søvnapnø. Mennesker med fedme er mere tilbøjelige til at have søvnapnø, en potentielt alvorlig lidelse, hvor vejrtrækningen gentagne gange stopper og starter under søvn.

Slidgigt. Fedme øger belastningen på vægtbærende led, udover at fremme betændelse i kroppen. Disse faktorer kan føre til komplikationer såsom slidgigt.

Forebyggelse

Træn regelmæssigt.
Følg en sund kostplan.
Kend og undgå de madfælder, der får dig til at spise.
Overvåg din vægt regelmæssigt.
Være konsekvent.

Leave a Comment